Yaz-Kış Dayanıklı Balkon Çiçekleri Nelerdir?

12-05-2025 11:48
Yaz-Kış Dayanıklı Balkon Çiçekleri Nelerdir?

Yazın sıcağında da kışın soğuğunda da çiçeklerini dökmeyen yapraklarını yeşil tutan bitkilerle balkonunuzu çiçeklendirmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Üstelik bunun için profesyonel bir bahçıvan olmanıza gerek yok. Bu yazıda sizin için yaz-kış dayanıklı balkon çiçeklerini derledik. Haydi gelin balkonunuza en çok yakışacak dayanıklı çiçekleri birlikte keşfedelim!

Sardunya

Sardunya balkonların vazgeçilmez klasiklerinden biridir. Hem yazın kavurucu sıcağına hem de kışın serin havasına karşı oldukça dayanıklı. Güneşi çok sever ama yarı gölge alanlarda da gayet güzel gelişebilir. Pembe, kırmızı, beyaz, mor gibi birçok rengi bulunan sardunya görüntüsüyle ve mis gibi kokusuyla büyüler. Uzun ömürlü olması sayesinde yıl boyunca bakımını ihmal etmediğiniz sürece de çiçek açmaya devam eder.

Cam Güzeli (Impatiens)

Cam Güzeli, gölgeyi seven nazik yapısıyla bilinse de aslında oldukça dayanıklı bir bitki. Özellikle sabah güneşi veya akşamüstü güneşi alan balkonlarda çok iyi gelişiyor. Güneşin altında hemen pes eden çiçeklerden değildir ama kavurucu öğlen güneşi de zararlı olabilmekte. Cam güzeli yetiştirmek istiyorsanız serin, aydınlık bir köşe çok uygundur. Pembeden mora, kırmızıdan beyaza kadar uzanan rengarenk çiçekleri vardır.

Begonya (Wax Begonia)

 Parlak, etli yaprakları ve minik ama gösterişli çiçekleriyle öne çıkan bir diğer çiçeğimiz begonya.  Bilhassa wax begonia olarak bilinen türü balkon bitkileri arasında en uzun ömürlü ve zahmetsiz olanlardan biridir. Begonyalar yarı gölgeyi çok sever, doğrudan güneşten ziyade aydınlık ama serin köşelerde en güzel halini gösterir. Balkonunuz gün Kırmızı, pembe, beyaz gibi renk seçenekleriyle balkonunuza her mevsim canlılık kazandırır.

Petunya

Güneşi gördü mü çiçek açmadan duramayan petunya, renkleriyle bir tablo gibi balkonunuzu süsleyen çiçeklerde. Pembe, mor, beyaz, kırmızı, hatta çizgili ya da çok renkli türleriyle her zevke hitap eder. Yaz aylarında coşar ama doğru bakım yapıldığında sonbahara kadar bile çiçek açmaya devam eder. Güneşi çok sever bu yüzden güneşli balkonlar için çok iyi bir seçenektir. Sarkan türleri özellikle asılı saksılarda çok iyi görünür. Dikey büyüyen çeşitleriyse pencere önü saksılarında güzel bir görüntü yaratır.

Lavanta

Mis gibi kokusu, mor çiçekleri ve her daim asil duruşuyla balkonlara eşlik eden lavantaları bilmeyen yoktur. Üstelik oldukça dayanıklıdır, yazın sıcağına da kışın hafif soğuklarına da göğüs gerebilir. Yani yaz-kış balkonunuzda lavanta yetiştirmek istiyorsanız doğru yoldasınız. Güneşi çok sever, hatta ne kadar çok güneş alırsa o kadar mutlu olur. Bu yüzden bol güneş alan balkonlar lavanta için doğru yerlerdir. Kuraklığa da oldukça dayanıklı olduğu için sulama konusunda sizi yormaz.

Menekşe (Afrika Menekşesi Dahil)

Yumuşacık yaprakları ve zarif çiçekleriyle kalpleri fetheden menekşe balkonların minik süsüdür. Özellikle Afrika menekşesi iç mekanlarda da çok sevilen bir tür. Direkt güneş yerine dolaylı ışığı sever, düzenli sulama ve sevgiyle yıl boyu çiçek açar. 

Papatya (Margit)

Sade güzelliğiyle papatya bahar ve yaz aylarında bolca çiçek veren çiçeklerden bir tanesi. Güneşli balkonlarda çok iyi gelişecektir ama bazı türleri serin havalara da dayanır. Fazla su istemez,toprağının geçirgen olması önem arz eder.

Ateş Çiçeği (Salvia)

Kırmızı, mor, mavi tonlardaki gösterişli çiçekleriyle ateş çiçeği adını hak eden bir çiçektir. Güneşi çok sever, sıcak havalara dayanıklıdır. Sonbahara kadar çiçek açar, bazı türleri kışa da direnç gösterir. Arıları çeker dolayısıyla ateş çiçeği yetiştirmeyi düşünüyorsanız bu hususa dikkat etmenizi öneririz.

Kasımpatı (Krizantem)

Adını sonbaharda açmasından alır. Serin havayı çok sever, soğuğa dayanıklıdır. Güneşli ya da yarı gölgeli balkonlarda rengi solmaz. Bol çiçekli yapısıyla balkonunuzu bir anda çiçek bahçesine çevirir.

Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera)

Kış ortasında özellikle yılbaşı zamanında açan yılbaşı çiçeği doğanın yıl sonu sürprizidir diyebiliriz.  Kapalı ve ışık alan balkonlar için iyi bir seçimdir. Soğuk havalarda dahi çiçek açar ama dondan korunmalıdır. Az su ile idare eder, kök çürümesine karşı da hassastır.

Ortanca (Hydrangea)

Büyük, gösterişli çiçekleriyle balkonların asil güzeli Ortanca. Yazın en dikkat çeken ve kullanılan çiçeklerinden biridir. Mavi, pembe, mor ya da beyaz tonlardaki çiçekleriyle çok şirinlerdir. Asitli toprakta rengi maviye döner, alkali toprakta pembeye döner. Sabah güneşi ve öğleden sonra gölgesi olan balkonlar en doğru ortamıdır. Suya düşkün olduğu için düzenli sulanması gerekir.

Aliminyum Bitkisi (Pilea)

Alüminyum bitkisi adını yapraklarındaki parlak gümüşi desenlerden alır. Süs yapraklarıyla dikkat çeken minimal saksılarda şıklık ortaya koyan bir bitkidir. Direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır, bol ışıklı ama gölgeli balkonlarda yetiştirebilirsiniz. Fazla su istemez, yapraklarının arasına su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Kış aylarında hafif serinlikte bile sağlıklı kalır. Göz yormayan sade güzellik isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. 

Kış Çuha Çiçeği (Primula Vulgaris)

Kış mevsiminde bile çiçek açabilen nadide bitkilerden biridir. Hafif serin havaları çok sever, tam kışlık bir çiçektir diyebiliriz. Renkleri oldukça canlıdır sarı, pembe, mor, kırmızı tonlarıyla balkonunuza hareket kazandırır. Bol ışık alması çiçeklenmesini artırır ama direk güneşten korunmalıdır. 

Hanımeli (Lonicera)

Mis kokusuyla baş döndüren hanımeli tırmanıcı bir bitki olduğundan balkon demirlerine ya da duvarlara sarılmayı çok sever. Güneşli alanlarda çok güzel gelişir ama yarı gölgede de hayat bulur. Kışa dayanıklı türleri yapraklarını dökmeden yaşamını sürdürür. Çiçeklenme döneminde çevresine hoş bir koku yayar özellikle akşam saatlerinde bu koku yoğunlaşır.

Süs Lahanası (Brassica Oleracea)

Kışın çiçeksiz kalan balkonlara dekoratif bir çözüm getiren süs lahanası mor, yeşil, beyaz tonlardaki yapraklarıyla çiçek gibi görünür. Soğuğa son derece dayanıklıdır ve kış aylarında da formunu korur. Düzenli sulama yeterlidir, ekstra bakım istemez. 

Porsuk Çiçeği (Erica Carnea)

Kışın açan minik çiçekleriyle kendine has bir zarafeti olan porsuk çiçeği soğuğa karşı son derece dayanıklıdır. Kışın ortasında bile canlı kalabilen nadir bitkilerden biridir. Mor, pembe ve beyaz tonlardaki çiçekleriyle pastel bir balkon havası yaratır. Güneşi çok sever ama serin ortamlarda da gelişebilir. Kuraklığa karşı da dirençlidir.

Yasemin (Kışa Dayanıklı Türleri)

Kış yasemini gibi dayanıklı türleriyle dört mevsim balkonlarda yetiştirilebilir. Güneşi çok sever özellikle sabah güneşi en sevdiğidir! Çiçekleri küçüktür ama kokusu oldukça baskındır. Tırmanıcı yapısıyla balkon duvarlarını veya korkuluklarını sarar, doğal bir süslemeye dönüşür. Özellikle yaz akşamlarında yayılan kokusu huzur verir.

Zinya (Zinnia)

Yaz mevsiminin en coşkulu çiçeklerinden biridir. Güneşli balkonlarda büyük bir mutlulukla büyür ve rengarenk çiçekleriyle balkonunuzu cıvıl cıvıl yapar. Kuraklığa dayanıklıdır ve az su ile idare eder. Çiçekleri uzun ömürlüdür, yaz boyunca bol bol çiçek açar. Kesme çiçek olarak da kullanılabilir.

Gazanya (Gazania)

Güneşi gördüğü anda açan bulutlu günlerdeyse kapanarak dinlenen ilginç bir çiçektir. Dayanıklılığıyla bilinir, kuraklığa ve sıcağa karşı dirençlidir. Turuncu, sarı, beyaz, pembe gibi parlak tonlarda çiçekleri vardır. 

Kalanşo (Kalanchoe)

Küçük ama yoğun çiçekleriyle dikkat çeken kalanşo iç ve dış mekanda kolaylıkla yetiştirilebilir. Etli yapraklarıyla suyu tutar bu yüzden sulama aralığını uzun tutabilirsiniz. Soğuk havalara da şaşırtıcı derecede dayanıklıdır. Sık budandığında tekrar tekrar çiçek açar.

İlginizi Çekebilir: Unutma Beni Çiçeği Nedir?
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.